sobota, 2 października 2021

Witaminy z grupy B-dlaczego są niezbędne?

Witaminy z grupy B muszą być dostarczane w codziennej diecie. 

Dlaczego deficyt tych witamin jest niebezpieczny i jak go nadrobić?

 Witamina B potrzebna do życia jak tlen? Poznaj jej cenne źródła!

Na początku ubiegłego wieku, w 1912 roku, polski naukowiec Kazimierz Funk    po raz pierwszy wprowadził termin "witaminy" i to on odkrył witaminy z grupy B. Jednak wtedy naukowiec uważał, że jest to jedna witamina, a dopiero później okazało się, że jest to cała grupa związków, do których należy azot.    

Są rozpuszczalne w wodzie, i niezbędne w naszym organizmie.


Oto tylko niektóre z funkcji witamin z grupy B 

 

-normalizują pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego;

-poprawiają czynność jelit, stan skóry;

-wspierają zdrowie emocjonalne, pomagają radzić sobie ze stresem, depresją;

-uczestniczą we wzroście komórek, wymianie energii, pracy mięśni;

-wzmacniają układ odpornościowy i zwiększają odporność organizmu na choroby:

 

Każda witamina ma nie tylko swój własny numer, ale także nazwę,i cel.

 

Lista witamin z grupy B

 

Witamina B1 (tiamina) 

 

Tiamina została odkryta jako pierwsza w grupie. Czasami nazywana jest "witaminą dobrego samopoczucia", ponieważ ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu. Przy udziale witaminy B1 wytwarzany jest neuroprzekaźnik acetylocholina, który wpływa na procesy zapamiętywania, pracę serca i narządów przewodu pokarmowego. Tiamina jest aktywnie zaangażowana w prawie wszystkie procesy wymiany energii. Metabolizm lipidów, metabolizm białek, przyswajanie aminokwasów - krótko mówiąc, bez tej witaminy nie mielibyśmy wystarczającej ilości energii.


Ponadto B1 bierze udział w przekazywaniu informacji genetycznej w procesie podziału komórek.


Witaminę tę można znaleźć głównie w pokarmach roślinnych: zbożach, kiełkujących ziarnach, otrębach, wszelkiego rodzaju kapustach, cebuli, marchwi, orzechach, morelach i suszonych morelach, szpinaku, fasoli, ziemniakach - nie jest to pełna lista produktów zawierających B1. Mleko pełne, fermentowane produkty mleczne i jaja również zawierają tiaminę, ale w mniejszych ilościach.Group Of People - Happy People Transparent Background | Full Size PNG  Download | SeekPNG


Witamina B2 (ryboflawina)


B2 ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i mózg. Również tworzenie czerwonych krwinek i przeciwciał nie dzieje się bez niej, jest ważna dla procesu wchłaniania żelaza i syntezy hemoglobiny. Ponadto ryboflawina wpływa na funkcje widzenia, reguluje pracę nadnerczy.


Witamina B2 może być syntetyzowana w okrężnicy lub spożywana z pożywieniem. Jest lepiej wchłaniany z produktami pochodzenia zwierzęcego: jest w jajach, w mięsie i rybach, w wątrobie, serach, mleku pełnym. Z produktów roślinnych ryboflawina znajduje się w pomidorach, kapuście, gryce, płatkach owsianych, liściastych zieleniach itp.

Najlepszy B kompleks w formie metylowanej !

Jarrow Formulas B-Right 100caps METYL B-COMPLEX 6791970672 - Allegro.pl

Ważne!

B2 ulega zniszczeniu przez rozmrażanie i bezpośrednią ekspozycję na światło słoneczne!

Witamina B3 (niacyna)


Inne nazwy to witamina PP, kwas nikotynowy. Jest uważany za najbardziej stabilny związek z całej grupy B, ponieważ jest w stanie wytrzymać ogrzewanie, ekspozycję na powietrze, promieniowanie ultrafioletowe, zasady, długotrwałe suszenie. Ponad 50 reakcji enzymatycznych zachodzi z udziałem witaminy B3: normalizuje metabolizm cholesterolu i węglowodanów, wspomaga wchłanianie składników odżywczych (tłuszczów, węglowodanów, białek), uwalnianie energii, syntezę enzymów. Bez tego składnika niemożliwe jest wytwarzanie niektórych hormonów, w tym insuliny, kortyzonu.Dzięki niacynie obniża się ciśnienie krwi, poprawia się stan skóry i ośrodkowego układu nerwowego.


Większość witaminy B3 znajdziemy w jajach, rybach, mięsie, nerkach, wątrobie. W produktach roślinnych jest mniej, ale nadal jest w kapuście, czosnku, pieprzu, zielonym groszku, pietruszce, gryce, grzybach, roślinach strączkowych.


Witamina B5 (pantenol)


Kwas pantotenowy jest asystentem w gojeniu się ran, ponieważ uczestniczy w syntezie przeciwciał, regeneracji tkanek. Ponadto B5 jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu, produkcji energii, regulacji układu nerwowego. Jest wymagany do biosyntezy neuroprzekaźników, zmniejsza lęk, pomaga zmniejszyć poziom stresu.


Mikroflora jelitowa w małych ilościach wytwarza witaminę B5, ale aby ją uzupełnić, konieczne jest również stosowanie następujących produktów: różne odmiany mięsa i drobiu (najlepiej chude), podroby, jaja (zwłaszcza żółtko), orzechy, grzyby, rośliny strączkowe, zielone warzywa, buraki, kalafior.


Jednak, aby witamina B5 dokładnie przedostała się do organizmu, lepiej nie narażać wymienionych produktów na długotrwałą obróbkę cieplną.


Witamina B6 (pirydoksyna)


Ma korzystny wpływ na metabolizm (prawie wszystkie procesy metaboliczne zachodzą z jego udziałem, reguluje działanie enzymów), na układ odpornościowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy. Bez niego synteza neuroprzekaźników (odpowiedzialnych za nastrój i funkcjonowanie mózgu) oraz synteza prostaglandyn (substancji regulujących pracę serca i ciśnienie krwi) są niemożliwe. Zewnętrzne piękno (zdrowe włosy, mocne paznokcie i elastyczna skóra) to także zasługa witaminy B6.


Dużo pirydoksyny w orzechach (zwłaszcza w orzechach włoskich i orzechach laskowych), w pomidorach, marchwi, zbożach, kapuście, cytrusach, jagodach (truskawki, wiśnie). Można ją również uzyskać z mięsa (wieprzowina, cielęca, drób), jest też w ziemniakach, pieprzu.I'll Do It Myself: Witherspoon, Aniston And Robbie Top This Year's  Highest-Paid Actresses By Taking On Hollywood's Male Problem


Witamina B7 (biotyna)


Jedna z najważniejszych substancji biorących udział w metabolizmie. B7 reguluje poziom cukru we krwi, pomaga zmniejszyć ból mięśni i bierze udział w transporcie dwutlenku węgla. Podobnie jak inne witaminy z grupy B, biotyna wspiera układ nerwowy, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych oraz wpływa na kondycję skóry, paznokci i włosów.


Witamina B7 znajduje się w wątrobie wołowej, bananach, grochu, ryżu nierafinowanym, rybach morskich, mleku, jajach (żółtkach), pietruszce, jabłkach, pomarańczach.


Witamina B9 (kwas foliowy)


Inne nazwy witaminy: folian, kwas foliowy. Tej witaminy potrzebują przede wszystkim kobiety, które planują ciążę i przygotowują się do zostania matkami. Jest to kwas foliowy, który bierze udział w tworzeniu cewy nerwowej płodu, rdzenia kręgowego, mózgu, szkieletu, więc wysokie zapotrzebowanie na kwas foliowy jest jeszcze przed poczęciem i trwa przez całą ciążę. Jednak rola witaminy B9 jest trudna do przecenienia dla innych osób: uczestniczy we wzroście i podziale komórek, przekazywaniu informacji dziedzicznych (produkcja DNA i RNA), metabolizmie białek, syntetyzuje leukocyty i czerwone krwinki, neuroprzekaźniki, chroni błony śluzowe przed rozwojem raka.


Aby nadrobić niedobór kwasu foliowego, musisz jeść więcej zielonych warzyw (pietruszka, seler, szpinak, kapusta), a także pomidorów, roślin strączkowych, orzechów, buraków, bananów, drożdży, ziemniaków, żółtek jaj.Monika Ordowska. Najpiękniejsza kobieta w ciąży. na Piękne, wyjątkowe  kobiety - Zszywka.pl


Witamina B12 (cyjanokobalamina)


Bez witaminy B12 tworzenie kwasów nukleinowych, wchłanianie aminokwasów, procesy hematopoezy, biosynteza błony ochronnej włókien nerwowych nie są kompletne. Dzięki niemu stymulowany jest układ krzepnięcia krwi, obniża się poziom cholesterolu.


B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie drobiowym, podrobach (wątroba, serce), owocach morza, rybach morskich, jajach.


Ważne

Pokarmy roślinne, takie jak spirulina lub drożdże, zawierają tylko pseudo-witaminę B12, substancję bardzo podobną do cyjanokobalaminy, ale takie pokarmy nie rekompensują braku witaminy B12. Dlatego osobom, które odmawiają mięsa (weganom i wegetarianom) zaleca się przyjmowanie witaminy B12 w postaci suplementów.

Metylowane witaminy z grupy B również dla wegan ! 

Witamina B Complex B-50 Methyl TMG PLUS Aliness - witaminy, suplementy diety

Substancje witaminopodobne 


Oprócz witamin z grupy B występują substancje witaminopodobne, wcześniej zaliczane do tej grupy.

Mają właściwości witamin, zostały uznane za substancje witaminopodobne ze względu na istotne znaczenie biologiczne.

Substancje witaminopodobne z grupy B obejmują:


Cholina (B4)


Ma korzystny wpływ na pracę przewodu żołądkowo-jelitowego. To dzięki niemu uruchamiane są procesy regeneracji wątroby i tłuszcze są łatwiej wydalane. Oznacza to, że to B4 pomaga naszemu organizmowi odzyskać siły po burzliwej imprezie alkoholowej lub długim leczeniu antybiotykami. Od tego zależy również zdrowie nerek i aktywność jelit. Kolejny bonus: B4 spowalnia proces starzenia, chroni komórki nerwowe przed zniszczeniem, reguluje poziom insuliny we krwi, obniża poziom cholesterolu i chroni serce.


Dlatego warto regularnie włączać do diety ryby, mięso, jajka, ser, twarożek, otręby, olej nierafinowany, szpinak, marchew, pomidory i inne warzywa.


Inozytol (B8)


Kolejna substancja, która bierze czynny udział w metabolizmie. Normalizuje poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie krwi, chroni komórki przed uszkodzeniem, uczestniczy w budowie tkanek mięśniowych i kości, dba o nasze piękno: pomaga pozbyć się nadwagi i zwiększa wzrost włosów. Ponadto, bez inozytolu, niemożliwe jest poczęcie dziecka.


Zawarte w kawiorze, rybach, nerkach, wątrobie, orzechach, zbożach (płatki owsiane, dziki ryż, pszenica, jęczmień), soczewicy, marchwi, kapuście, ziemniakach, owocach cytrusowych, arbuzie, agrestu, rodzynkach itp.


Kwas paraaminobenzoesowy (B10)


B10 uczestniczy w syntezie kwasu foliowego, normalizuje tarczycę, chroni organizm przed niekorzystnymi czynnikami - ultrafioletem, infekcją, niedotlenieniem itp. Zapobiega wypadaniu włosów, poprawia stan skóry, zmniejsza ryzyko zakrzepicy, nowotworów złośliwych, udarów.


B10 znajduje się w mięsie, jajach, rybach, orzechach, otrębach, ziemniakach, marchwi, szpinaku, pietruszce, a także w melisie, nasionach słonecznika, melasie i grzybach.


Oznaki braku witamin z grupy B

 

Ponieważ większość witamin z grupy B wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, jedną z pierwszych oznak niedoboru tej grupy będzie zwiększone zmęczenie, drażliwość, bezsenność, depresja, pogorszenie pamięci i uwagi, osłabienie. Jeśli dodatkowo zacząłeś aktywnie tracić włosy i łamać paznokcie, może to być kolejna oznaka braku witamin.


Co może się stać z powodu niewystarczającej ilości witamin z grupy B ?


B1 - przy dużym niedoborzm rozwija się choroba "beri-beri" (aktywność serca jest zaburzona, pogarsza się wrażliwość kończyn, rozwija się zapalenie mięśniowe). Obrzęk, zaparcia, drętwienie kończyn, ostra utrata masy ciała to również oznaki niedoboru tiaminy.

B2 - niektóre oznaki niedoboru: pęknięcia w kącikach  ust, wrzody, zapalenie skóry, zapalenie błony śluzowej oczu, któremu towarzyszy łzawienie, pogorszenie widzenia o zmierzchu.

B3 - bolesność języka, suchość skóry, bladość skóry - to jedne z pierwszych oznak braku tej witaminy. Poważniejszy niedobór prowadzi do pelagry, która wpływa na przewód pokarmowy, skórę i układ nerwowy. Objawy to ból kończyn, biegunka, utrata apetytu, wysypki skórne.

B5 - Niedobór tej witaminy jest rzadki i prowadzi do letargu, zmęczenia i depresji. 

B6 - zwykle wystarcza, najczęściej brak tej witaminy obserwuje się u osób przyjmujących leki moczopędne lub glikokortykosteroidy, a także u kobiet stosujących środki antykoncepcyjne. Senność, drażliwość, problemy ze skórą i błonami śluzowymi (zapalenie skóry, zapalenie spojówek) to niektóre z głównych objawów niedoboru pirydoksyny. 

B9 - niedobór występuje niezwykle rzadko i jest możliwy tylko w wyjątkowych przypadkach: na przykład przy przyjmowaniu dużych dawek antybiotyków lub przy chorobach jelita cienkiego. W takim przypadku rozwija się zmęczenie i biegunka. Jednak niedobór kwasu foliowego u kobiet w ciąży może prowadzić do nieprawidłowości w rozwoju płodu. 

B12 - brak tej witaminy prowadzi do poważnych konsekwencji: anemii złośliwej. Na języku pojawiają się wrzody, drętwienie kończyn, pogorszenie wzroku. 

Gdy pojawią się powyższe objawy, zaleca się skonsultowanie z lekarzem.                W przypadku potwierdzenia braku witamin lekarz może zalecić stosowanie witamin w postaci syntetycznej, a także w postaci suplementów diety. Istnieją zarówno kompleksy multiwitaminowe, jak i pojedyncze preparaty. Lepiej wybrać preparaty których celem jest uzupełnienie niedoboru witamin z grupy B.                Można kupić poszczególne witaminy osobno,ale do tego trzeba dokładnie wiedzieć, której witaminy z grupy B brakuje. Osobiście polecam wziąć dobry B kompleks, aby uzupełnić w 100 % niedobory.Pamiętaj więc, że witaminy z grupy B biorą udział w wielu procesach w organizmie, a ich brak może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Ponadto witaminy z grupy B nie kumulują się w organizmie, dlatego konieczne jest regularne uzupełnianie ich z pożywienia lub suplementami. 

Zapobiegaj niedoborom witamin z grupy B ! 



Z reguły głównym powodem braku witamin jest niezrównoważona dieta. Zwiększone tempo życia, stres, szkodliwe przekąski,wszystko to prowadzi do niedoboru witamin. Przyjmowanie leków, złe nawyki żywieniowe pogarszają ten stan. Dlatego podstawą zapobiegania niedoborom będzie normalizacja odżywiania.

Możesz dodatkowo przyjmować kompleksy witaminowe.


Warto pamiętać, że zapobieganie niedoborom witamin z grupy B to także zapobieganie rozwojowi poważnych chorób. Wszystko w organizmie jest ze sobą połączone, a witaminy z grupy B są odpowiedzialne za funkcje życiowe. Na przykład brak żelaza we krwi może być również związany z niedoborem witamin z grupy B, ponieważ pomagają one we wchłanianiu żelaza. 

 Dobry B kompleks, w najlepszej cenie !Vitamin B Complex - 60caps

wtorek, 17 sierpnia 2021

Czy znasz najważniejsze witaminy ?


 Jakie witaminy są niezbędne ?

Jest oczywiste że bez witamin nasz organizm nie będzie prawidłowo funkcjonował.

Najważniejsze witaminy regulujące procesy biochemiczne naszego organizmu.

Witamina A (akseroftol, retinol) wspomaga tworzenie pigmentu wzrokowego, zachowanie wzroku, pomaga organizmowi zwalczać infekcje, uczestniczy w regulacji reprodukcji i wzroście komórek, pomaga utrzymać skórę i błony śluzowe w normalnym stanie. Cechą witaminy jest to, że znajduje się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego: oleju rybim, wątrobie wieprzowej i wołowej, żółtkach jaj, maśle, śmietanie itp. Niektóre rośliny zawierają karoten (prowitamina A), który w wątrobie i jelitach osoby pod wpływem enzymu karotynazy zamienia się w witaminę A. Znaczna ilość karotenu jest zawarta w marchwi, szczawiu, czerwonej papryce, szpinaku, pomidorach, sałacie, dyni, zielonej cebuli, brzoskwiniach, morelach, owocach dzikiej róży, rokitniku, jarzębinie, w wielu dzikich roślinach itp. Dorosły powinien otrzymywać 1,5 mg witaminy, A i 4,5-5 mg prowitaminy A dziennie. 

Witamina B1 (aneuryna, tiamina) wspomaga wchłanianie węglowodanów, białek, tłuszczów i metabolizm minerałów, normalizuje krążenie krwi, funkcje układu nerwowego, wydzielanie soku żołądkowego i perystaltykę żołądka, zwiększa właściwości ochronne organizmu. Witamina B1 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego: żółtkach jaj, mięsie wieprzowym, wątrobie, nerkach, chlebie z grubej mąki, otrębach, ziarnach zbóż, ziemniakach, pomidorach, marchwi, kapuście itp. Dorosły powinien otrzymywać 2-3 mg witaminy B1 dziennie. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta wraz ze stresem fizycznym i psychicznym, ciążą, karmieniem piersią, różnymi chorobami. 

Witamina B2 (rybo- i laktoflawina) bierze udział w procesach oksydacyjnych w metabolizmie węglowodanów, przyczynia się do normalizacji widzenia, procesów wzrostu tkanek ciała.                      Zawarta w zielonym groszku, fasoli, kiełkach pszenicy i żyta, migdałach, lesie i orzechach włoskich, wielu warzywach korzeniowych, mięsie, nerkach, wątrobie, drożdżach, grzybach, jajach, serze, cebuli, gryce, kombucha, marynowanych warzywach itp. Dzienne zapotrzebowanie 2,5-3,5 mg. 

Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) jest częścią enzymów, które promują metabolizm białek i tłuszczów, hematopoezę, poprawiają czynność wątroby, zwiększają odporność organizmu. Występuje w pszenicy, prosie, jęczmieniu, kukurydzy, grubej mące, kaszy gryczanej, prosie, drożdżach piwnych, mięsie, wątrobie, rybach, wielu warzywach i owocach. Może powstać pod wpływem flory bakteryjnej w jelicie człowieka. Dla osoby dorosłej dzienne zapotrzebowanie wynosi 1,5−3 mg. 

Witamina B12 (cyjanokobalamina) bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, poprawia hematopoezę i wchłanianie tlenu przez tkanki, przyczynia się do normalizacji funkcji ośrodkowego układu nerwowego. Występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, w organizmie człowieka gromadzi się w wątrobie. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 3 mg. 

Witamina B15 (kwas pangamowy) wspomaga wymianę tlenu w komórkach i regenerację tkanki wątroby, normalizuje funkcjonowanie nadnerczy. Występuje w ziarnach owoców pestkowych, kiełkach nasion i kiełkach wielu roślin. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 2-3 mg. W przypadku niektórych chorób wzrasta zapotrzebowanie na tą witaminę. 

Witamina B9(kwas foliowy) sprzyja wzrostowi i rozwojowi organizmu, tworzeniu białek, stymuluje hematopoezę w szpiku kostnym, zmniejsza możliwość rozwoju miażdżycy. Jest zawarty w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, ale w małych ilościach iw postaci nieaktywnej (w jelicie jest rozkładany, a następnie wchłaniany). Kwas foliowy pod wpływem bakterii jelitowych może być syntetyzowany w jelicie ludzkim. W niektórych chorobach jelit nie dochodzi do rozpadu i wchłaniania kwasu foliowego, występuje jego niedobór w organizmie, co może prowadzić do niedokrwistości makrocytowej.

Witamina C (kwas askorbinowy) reguluje procesy redoks i zwiększa witalność organizmu, odporność na infekcje, poprawia przepuszczalność ścian naczyń włosowatych naczyń krwionośnych i krzepnięcia krwi, odbudowę kości, zmniejsza ryzyko stwardnienia rozsianego itp. 

Witamina E (tokoferol) pomaga regulować procesy reprodukcji, metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów. Znajduje się w olejach roślinnych, fasolce szparagowej, zielonym groszku, kukurydzy, pszenicy, olejach, owocach dzikiej róży itp. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 20-30 mg. Może gromadzić się w tkance tłuszczowej. 

Witamina K (filochinon) promuje krzepnięcie krwi, uczestniczy w tworzeniu protropombiny w wątrobie, wpływa na metabolizm i poprawia aktywność przewodu żołądkowo-jelitowego, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń włosowatych, działa przeciwbakteryjnie, pomaga zmniejszyć ból. Występuje w wielu warzywach, roślinach strączkowych, zbożach, jagodach i dzikich roślinach. 

Witamina PP (kwas nikotynowy, niacyna) pomaga normalizować metabolizm i zmniejszać ilość cholesterolu we krwi, jest zawarta w enzymach biorących udział w procesach oksydacyjnych. Występuje w warzywach, owocach, zbożach, roślinach strączkowych, grzybach, wielu dzikich roślinach. Dzienne zapotrzebowanie 10−15 mg. Niedobór, a także znaczny nadmiar w organizmie człowieka poszczególnych witamin niekorzystnie wpływa na stan zdrowia i może prowadzić do poważnych chorób. Terminowe i zrównoważone otrzymywanie niezbędnej ilości witamin przyczynia się do normalnego życia.

Multiwitamina zawierająca wszystkie niezbędne witaminy.

sobota, 14 sierpnia 2021

NAJLEPSZA FORMA MAGNEZU DLA CIEBIE !

 

Najlepsze i najgorsze formy magnezu dostępne obecnie na rynku  

Ciało ludzkie jest złożonym systemem biologicznym, dlatego aby utrzymać jego właściwą aktywność życiową i zdrowie, konieczne jest uzupełnianie użytecznych pierwiastków śladowych.

Magnez jest czwartym minerałem, który jest najważniejszy dla osób w każdym wieku. Substancja ta jest aktywnie wykorzystywana w ponad 300 procesach metabolicznych. Magnez odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów, uczestniczy w metabolizmie energetycznym, regulacji ciśnienia krwi, sygnalizacji w układzie nerwowym i aktywności mięśni.

MAGLEK B6 Tutaj zakupisz w najlepszej cenie !

Przy braku tego składnika organizm, i układ odpornościowy doświadczają poważnych uszkodzeń, ponieważ wzrasta prawdopodobieństwo wystąpienia takich dolegliwości, jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, zaburzenia nerwowe, silne bóle głowy itp.

Oczywiście różne sole magnezu zawarte są w pożywieniu w wysokich stężeniach, ale to nie wystarczy, aby w pełni zaspokoić potrzeby organizmu z samej diety. Dlatego ważne jest, aby wybierać źródła cennych substancji i prawidłowo je wykorzystywać do poprawy stanu organizmu, utrzymania jego piękna, i młodości.

Przekonałem się sam, jak też wielu moich znajomych o tym że należy uzupełniać magnez dodatkową suplementacją. Samo nawet tzw. dobre odżywianie nie wystarczy.

Wybierz najlepszą formę magnezy, unikaj niebezpiecznych form tego pierwiastka !

Przydatne formy magnezu

Aby utrzymać własne ciało w formie, dać energię życiową i regenerację, dalekowzrocznym i przemyślanym rozwiązaniem będzie zwrócenie uwagi na wiele rodzajów tego minerału:

  1. Cytrynian Mg. Jest to najczęściej występująca forma magnezu w sprzedaży. Wyjaśnia to fakt, że w tej postaci magnez jest dobrze wchłaniany przez przewód pokarmowy, a cena cytrynianu magnezu jest dość niska. Ze względu na związek z kwasem cytrynowym ma łagodne właściwości przeczyszczające i przy odpowiedniej dawce może być stosowany jako skuteczny dodatkowy środek na zaparcia. Dlatego ta forma jest odpowiednia dla osób, które mają problemy z regularnością stolca, ale nie dla tych, którzy cierpią na upośledzoną funkcję motoryczną jelita.
  2. Taurynian Mg. Stosowanie magnezu w tej postaci najlepiej nadaje się dla osób, które mają problemy z układem sercowo-naczyniowym. Suplementy pomogą wspomóc funkcję mięśni, ustabilizują i utrzymają właściwy poziom cukru we krwi. Regularne przyjmowanie i właściwe dawkowanie wykluczy prawdopodobieństwo arytmii, uszkodzenia serca spowodowanego atakami. Substancja jest łatwo wchłaniana przez jelita, stabilizuje ściany komórkowe i nie wpływa na funkcję wydalniczą organizmu (nie ma właściwości przeczyszczających).
  3. Mg malat(jabłczan magnezu). Dodatek ten będzie odpowiedni do stosowania przez osoby doświadczające ciągłego zmęczenia. Kwas jabłkowy obecny w tej postaci magnezu, jest znaczącym składnikiem komórek organizmu i wchodzi w skład enzymów, które biorą udział w syntezie ATP i wytwarzaniu energii. Ponieważ wiązania jonowe w cząsteczkach można łatwo zerwać, są one uważane za wysoce rozpuszczalne i łatwo jest uzyskać roztwór magnezu. 
  4. Aminokwas ten uważany jest za jedną z najbardziej biodostępnych i lekkostrawnych form, która wykorzystywana jest przez organizm do tworzenia związków białkowych. Nie wywołuje wypróżnień, dobrze uspokaja układ nerwowy, zwalcza stres i niepokój. Może być stosowany jako dodatkowe narzędzie w leczeniu chorób serca, cukrzycy, bezsenności, procesów zapalnych.
  5. Chlorek magnezu. Ta forma magnezu jest łatwo wchłaniana, i aktywnie wykorzystywana przy zgadze, dolegliwościach jelitowych i niedoborze Mg. Ponadto magnez w tej postaci pomaga zmniejszyć ból mięśni, pozbyć się toksyn w komórkach i tkankach organizmu, a także pomaga poprawić czynność nerek i procesy metaboliczne.
  6. Węglan Mg. Ten dodatek ma właściwości zobojętniające kwas i jest jedną z łatwo dostępnych form biologicznych, która jest przekształcana w poprzednią formę minerału po zmieszaniu z kwasem solnym. W żołądku zachodzi reakcja transformacji, która jest stosowana do celów zdrowotnych u osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, i zaburzeniami refluksu żołądkowo-jelitowego
  7. Mleczan Mg. To związek chemiczny łączący węglan, lub wodorotlenek magnezu z kwasem mlekowym. Jest uznawany za jedną z najlepiej przyswajanych form magnezu. Osobiście przyjmuję właśnie tę formę kierując się stopniem przyswajania prze organizm, jak też dobrą ceną. Preparaty zawierające mleczan magnezu są głównie sprzedawane jako leki, a to jest bardzo istotne, ponieważ istnieją od lat na rynku, i zostały przebadane.
Najgorsze formy magnezu
Pomimo wszystkich zalet tego minerału, należy zachować ostrożność przy wyborze suplementu, ponieważ istnieją formy, które mogą zaszkodzić organizmowi. Obejmują one:
Tlenek Mg. Jest to powszechny rodzaj komponentu, który jest często sprzedawany w sieciach aptecznych. Jednocześnie jednak nie jest wchłaniany przez organizm ludzki, ponieważ ma niski współczynnik wchłaniania, zwłaszcza w porównaniu z powyższymi rodzajami suplementów. Jego stosowanie nie jest więc zjawiskiem korzystnym i nie przynosi korzyści zdrowotnych. Siarczan magnezu. Ten środek jest stosowany jako środek przeczyszczający, środek, który skutecznie zwalcza zaparcia jelit i stymuluje produkcję żółci. Jednocześnie składnik stanowi niebezpieczne źródło magnezu w diecie, dlatego bardzo łatwo jest doprowadzić do przedawkowania i spowodować odwodnienie. Glutaminian i asparaginian magnezu. Tego typu substancji należy unikać tak ostrożnie, jak to możliwe, nawet w małych dawkach. Kwasy tworzące kompozycję (glutaminowy i asparaginowy) są składnikami niebezpiecznego słodzika aspartamu, który jest substancją sztuczną. Obydwa mają działanie neurotoksyczne przy braku wiązania z innymi aminokwasami.


piątek, 23 lipca 2021

Wszystko o witaminach i ich korzystnych właściwościach

Najlepsze witaminy dla zachowania młodości.

Wajah Idaman   

Wielu uważa, że starość jest nieodwracalnym, nieuniknionym procesem, który dotyka wszystkich po osiągnięciu pewnego wieku, ale ... jest to błędne przekonanie, jak pokazuje życie i zostało udowodnione przez badania naukowców. W jaki sposób ten smutny proces może zostać spowolniony i zatrzymany? Po pierwsze, należy pamiętać, że ciało zależy bezpośrednio od ducha, od postaw życiowych, pozytywnych lub negatywnych myśli. 

Drugim warunkiem młodości jest zdrowy styl życia, aktywność fizyczna. Nawet jeśli nie można odwiedzić drogich sal fitness, jest całkiem możliwe, aby chodzić w szybkim tempie przez godzinę dziennie, a dzienna dawka aktywności fizycznej zostanie uzupełniona, a także skarbonka energii ciała.

I wreszcie, integralną trzecią zasadą zdrowia, młodości i urody jest zrównoważona dieta, w której najważniejszą rolę odgrywają witaminy odmładzające organizm.   Ale co to są te witaminy i gdzie je znaleźć? O tym i nie tylko dowiesz się dalej.

В МИРЕ КРАСИВЫХ ФОТОГРАФИЙ (ЖЕНСКИЙ ОБРАЗ) 9: МИР ХУДОЖЕСТВЕННОЙ ФОТОГРАФИИ  «ПОРТРЕТ КРАСИВОЙ ЖЕНЩИНЫ» | Brunette beauty, Beauty girl, Beauty

Jednym z głównych składników kompleksu odmładzania jest retinol, lepiej znany każdemu z nas pod nazwą witamina A. Tak, jest to stara dobra witamina, o której wiemy od dzieciństwa. Występuje w ogromnych ilościach w marchwi, persymonie, rzodkwi i wielu ulubionych potrawach. Retinol pełni bardzo ważną funkcję: o działaniu leczniczym, przeciwzapalnym, łagodzi reakcje alergiczne, zmniejsza łuszczenie się skóry, co jest szczególnie ważne w przypadku łuszczycy lub innych chorób dermatologicznych, które szybko postarzają skórę. Obecnie apteki sprzedają szeroką gamę witamin do odmładzania skóry, a większość z nich opiera się na retinolu.Красивые молодые женщины в нижнем белье на белом фоне — девушка, взрослый -  Stock Photo | #357330676

Intrygujące? I słusznie, ponieważ teraz porozmawiamy o substancji odpowiedzialnej za młodość i piękno skóry, o witaminie E, której nazwa medyczna to tokoferol. Myśląc o tym, jakie witaminy do odmłodzenia wziąć, nawet nie wątpić w wybór tokoferolu, ponieważ to on, będąc najsilniejszym przeciwutleniaczem, spowalnia proces starzenia aktywując procesy metaboliczne warstwy lipidowej skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczek, zachowując jej elastyczność i świeży, zdrowy wygląd.

Witamina E występuje w wielu naturalnych składnikach, zwłaszcza w olejach (oliwa, kukurydza, a nawet słonecznik), w orzechach, niektórych ziołach leczniczych, zielonych warzywach. Farmaceuci oferują również kapsułki i ampułki ze skoncentrowanym tokoferolem. Ampułki są stosowane nie tylko w farmakologii, ale także w kosmetologii: unikalne maski odmładzające do twarzy i włosów są przygotowywane na bazie tej witaminy. "E" wciera się w skórę wraz z każdym kremem, który działa jako baza dla kompleksu witaminowego.

Warto również dodać, że tokoferol kontroluje równowagę hormonalną, od której bezpośrednio zależy zdrowie całego organizmu. Dlatego szczególnie ważne jest, aby przyjmować witaminę po czterdziestym roku życia,żeby utrzymać idealną równowagę wewnętrzną.

Oczywiście, wszystkie witaminy do odmładzania skóry twarzy są ważne, każda na swój sposób, ale każdy kompetentny farmaceuta zgodzi się, że witamina B, zwana kwasem foliowym, jest niezbędna w kwestii odmłodzenia. Głównym zadaniem roboczym tego pierwiastka jest tworzenie komórkowego materiału genetycznego i kontrola syntezy białek, która jest odpowiedzialna za tworzenie zdrowych komórek. W ten sposób proces starzenia spowalnia i rozpoczyna się proces regeneracji, przywrócenie skóry. Kwas foliowy można znaleźć w nasionach jabłek, ziołach leczniczych.

OSTRZEŻENIE: Przedawkowanie kwasu foliowego może prowadzić do zatrucia.

 Witamina C jako silny antyoksydant

Kwas askorbinowy, czyli witamina C, która występuje w cebuli, cytrynie, porzeczkach, jabłkach i innych warzywach, owocach, zieleninach, zielonej herbacie, jest najsilniejszym przeciwutleniaczem, który ma korzystny wpływ na układ odpornościowy, wzmacniając go, chroniąc go przed licznymi negatywnymi skutkami agresywnego środowiska. Witamina zwalcza również infekcje, które często stają się główną przyczyną wczesnego starzenia się, ponieważ organizm, doświadczający stresu po zderzeniu z atakami wirusowymi, jest osłabiony i nie jest w stanie wytwarzać zdrowych komórek, przywrócić naskórek. Rolę tę przejmuje kwas askorbinowy i radzi sobie z nim przez pięć plus.

WAŻNE: Badania amerykańskiego naukowca Linusa Paulinga dowiodły, że kwas askorbinowy jest w stanie zwalczać nie tylko wirusowe, w tym infekcje grzybicze, ale także nowotwory. Regularne przyjmowanie witaminy C tworzy niezawodną ochronę przed nowotworami.

Wielu, prawdopodobnie, myśli: co to za substancja, kalcyferol? W rzeczywistości wszystko jest bardzo proste - tak zwana witamina D niezbędna do wzrostu, która znajduje się w oleju z ryb i niektórych innych produktach. Witamina tworzy silny szkielet, sprawia, że skóra i włosy są elastyczne, elastyczne, jest odpowiedzialny za wytrzymałość paznokci i ich zdrowia. Witamina D jest również wytwarzana w słońcu i w wystarczających ilościach: dlatego zimą, przy długotrwałym braku gorącego letniego słońca, wielu narzeka na suchość i zapalenie skóry - tak objawia się brak witaminy D. A jeśli nie można go uzupełnić w naturalny sposób (światło słoneczne, produkty zawierające witaminę D), powinno się przyjmować witaminę D.

Witamina D pełni kilka ważnych funkcji. To, jak wspomniano powyżej, wzmacnia szkielet i tworzy zdrowy naskórek skóry, normalizuje procesy metaboliczne, jak również wchłanianie przez organizm innych ważnych substancji, takich jak forsfor, selen i inne.

ODNIESIENIE: Podczas stosowania powyższych witamin w połączeniu z Q10 zwiększa się efekt odmładzający o dwa lub nawet trzy razy. Zostało to wykazane przez liczne badania naukowców. Zapobieganie keratynizacji i martwicy komórek skóry, rozpoczęcie procesu regeneracji jest tylko jedną setną efektu, że takie połączenie daje. W rezultacie - elastyczna, silna, promienna skóra zdrowia.

W artykule rozważyliśmy wszystkie istniejące w przyrodzie witaminy odmładzające organizm, ale nie zapomnij o zdrowym stylu życia, aktywności fizycznej, a starzenie się nie wpłynie na Ciebie.

Witaminy dla kobiet po 30-stce.Kompleksy przedłużające młodość, utrzymanie piękna, zwiększenie odporności

60 Beauty eyes ideas in 2021 | beauty, beauty girl, beautiful girl face

Kobiety po 30 roku życia potrzebują dodatkowej opieki nad swoim zdrowiem, a lekarze zdecydowanie zalecają stosowanie witamin. 

Aby utrzymać zdrowy wygląd włosów i paznokci, dziewczęta potrzebują takich grup witamin jak: C, A, B, D i E. Ponadto dieta nowoczesnej dziewczyny nie zawiera wystarczającej ilości składników odżywczych i witamin.

Organizm potrzebuje substancji takich jak:

  1. Żelazo, które jest aktywnie wchłaniane tylko z kombinacją witaminy C.
  2. Mangan i miedź, które dostają się do organizmu wraz z witaminami z grupy B.
  3. Wapń, który nie jest wchłaniany w przypadku braku witaminy D.
  4. Cynk i kwas foliowy, które są wchłaniane dzięki witaminom z grupy A.


  • Ze względu na brak witaminy A u kobiet, występuje zaburzenie widzenia, cynk jest gorzej wchłaniany, pojawia się sucha skóra;
  • Ze względu na niedobór witaminy C - zmniejsza się poziom kolagenu skóry, na twarzy pojawiają się plamy pigmentowe;
  • Brak witaminy B i wapnia wpływa na wygląd włosów. 

Aby uzyskać doskonały wzrost włosów, kobiety po 30 powinny przyjmować witaminy, które poprawiają kondycję skóry.

Należy również zwrócić uwagę na dawkowanie kompleksu witaminowego, ponieważ przedawkowanie jest równie ryzykowne, jak niedobór.

Na przykład nadmierne spożycie witaminy A może powodować niepożądane plamy starcze, a fascynacja witaminami z grupy B prowadzi do zaczerwienienia, odwodnienia skóry i manifestacji opryszczki. Niedobór witaminy C może być również odzwierciedlony w stanie skóry w postaci trądziku.

Aby poprawić stan włosów, trycholodzy podkreślają znaczenie jedzenia posiłku bogatego w witaminy z grupy B. Tak, Lekarze twierdzą, że witamina B3 jest odpowiedzialny za poziom pigmentacji we włosach, i B5 przyczynia się do szybkiego nawodnienia, podczas gdy witaminy z grupy "A" i "C" chronią przed agresywnymi promieniami ultrafioletowymi i biorą udział w syntezie włókien kolagenowych.

Brak witaminy C jest główną przyczyną rozdwajaniu się końcówek włosów, a witamina H - wypadania włosów. Tak, że włosy nie stają się szare przed czasem, nie wypadają i dzielą, lek powinien zawierać witaminy C, A, B i H. Ryboflawina i biotyna są potrzebne do przyspieszenia wzrostu włosów.

Witaminy odgrywają ważną rolę dla kobiet po 30 latach. Tokoferol i retinol to witaminy, które lepiej pomagają przedłużyć młodość skóry twarzy. Nie zapomnij o tak ważkich i ważnych witaminach jak: H, witaminy z grupy B i F. Przywracają elastyczność skóry i dają dodatkową siłę włosom i paznokciom.

Aby utrzymać odporność w zimnych porach roku, kobietom zaleca się stosowanie witamin takich jak: kwas askorbinowy i witaminy z grupy B, A i D. Do pełnej produkcji komórek odpornościowych lekarze nalegają na stosowanie witaminy E, która nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale odgrywa rolę przeciwutleniacza.

Do wchłaniania kwasu askorbinowego (witamina C) konieczne jest przyjmowanie witaminy P, która chroni również organizm przed procesami zapalnymi.

Ważne jest, aby wziąć retinol, który wzmacnia organizm i przyspiesza proces regeneracji po wysiłku fizycznym. Witamina E jest potrzebna do utrzymania elastyczności skóry podczas ćwiczeń. Kwas foliowy i inne witaminy z grupy B znacznie pomagają w dostarczaniu tlenu do mięśni.

Mają one również ogromne znaczenie podczas procesów metabolicznych. Witamina D jest przydatna dla kości i stawów kobiety, ponieważ nie tylko wzmacnia kości, ale także poprawia pracę mięśni. Kobiety, które prowadzą sportowy styl życia, chcą schudnąć, dokręcić ciało i budować mięśnie. Z pomocą przyjdą kwasy tłuszczowe jak Omega-6, który przyspiesza proces odchudzania nawet podczas odpoczynku.

Kobiety, które aktywnie uczestniczą w sporcie po 30 roku życia, ważne jest, aby dodatkowo wspierały organizm za pomocą witamin i specjalnych kompleksów, które pomagają szybko się regenerować po wysiłku. Jednym z najlepszych preparatów z tej grupy jest kompleks Opti-Woman.         Opti Women zakupisz w dobrej cenie na tej stronie,oraz wiele innych produktów witaminowych.

Podczas odchudzania ogromne znaczenie dla kobiet ma epigalokatechin galanolu, który nie pozwala zniszczyć noradrenaliny, ponieważ hormon ten przyspiesza metabolizm organizmu.

Substancja ta może być uzyskana z zielonej herbaty. Warto pić zieloną herbatę podczas utraty wagi, ponieważ nie zwiększa poziom kortyzolu, co spowalnia proces spalania tkanki tłuszczowej.

Ze względu na nieodpowiednią dietę, większość kobiet ma łagodny niedobór witamin. Aby uzupełnić wszystkie witaminy należy wybrać specjalny kompleks witamin i minerałów.Ten link pozwoli na zakup najlepszych produktów witaminowych dla ciebie.





czwartek, 27 maja 2021

Sekrety suplementów

 
 How Vitamins Affects your Skin & Body! - HNE healthcare

Chociaż nie jest tajemnicą, że niektóre suplementy mogą poprawić Twoje zdrowie, nie wszystkie witaminy i minerały są sobie równe.  

W rzeczywistości niektóre marki są pełne wypełniaczy, dodatków i niezdrowych składników, które mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku, jeśli chodzi o twoje zdrowie. Ważne jest, aby wybrać renomowaną markę, która przeszła testy zewnętrzne i produkuje swoje suplementy z wysokiej jakości składników. Może to zapewnić, że otrzymujesz suplement, który jest czysty i silny, a organizm może go efektywnie używać. 

Vitamins, Minerals, Their Function, Signs of Deficiency, Food Sources,  Water & FatSoluble, Anti Aging Clinic Costa Rica 

Zawsze staram się polecać produkty oparte na naturalnych składnikach.Należy pamiętać że suplementy są dodatkami do żywności,a to znaczy że większość składników odżywczych powinno się pozyskiwać z tego co zjadamy,i najlepiej żeby nasza żywność była wysokiej jakości.

W naszych czasach ludzie żyją w biegu,i nie zastanawiają się nad tym co jedzą,i czy dostarczają wszystkich składników odżywczych tak aby ich organizm funkcjonował prawidłowo,i w pełni zdrowia.

Badania naukowe ewidentnie dowodzą że uzupełnianie diety w składniki odżywcze w postaci suplementów chroni nasze zdrowie,przedłuża życie,i wspomaga aktywność fizyczną.Przeczytaj tan artykuł o witaminach,znajdziesz tam mnóstwo odnośników do badań na temat dobroczynnego działania witamin i mikroelementów.


Parents 'wasting money' on children's vitamins as health experts label  marketing misleading - ABC News 

Dziś przygotowałem naprawdę potężny suplement jeden z najlepszych na świecie w kategorii:

Multiwitamina 


Now Foods Special Two 120 kaps. 

Now Foods Special Two 240 kaps. 

Naprawdę dobry produkt w dobrej cenie.

Możesz decydować czy chcesz więcej czy mniej.

Dawkowanie to 4 kapsułki na dobę,więc oferta 120 kapsułek wystarczy na 3 miesiące.

Jeśli jednak szukacie dobrej tańszej oferty to polecam nasz polski suplement:

Vita-Min Multiple Sport

 

środa, 26 maja 2021

Sekret pięknych paznokci ! Wow czemu rosną jak szalone?

 Wykonanie paznokci gradientowych krok po kroku | Dzień Dobry TVN

Jak wiemy kobiety marzą o pięknych paznokciach,być może nie tylko kobiety,mężczyźni również mogą mieć zdrowe i ładne paznokcie.Dlaczego jednak mnóstwo osób ma problemy z łamliwością rozdwajaniem się paznokci?Przyczyną są makro-mikroelementy,i witaminy których może brakować w naszym organizmie.Niedobory składników odżywczych prowadzą do wielu problemów zdrowotnych, w tym do wyżej wymienionych z paznokciami.

Te same czynniki odpowiadają też za jakość i zdrowie naszych włosów.Paznokcie jak i włosy zbudowane są z białka zwanego keratyną.Żeby mieć zdrowe włosy i paznokcie nie będę zachęcał do spożywania keratyny,bo nie o to tu chodzi,ale o czynniki które ją tworzą w naszym organizmie.Do takich czynników należą minerały takie jak -mangan,krzem,miedź,cynk,oraz witaminy głownie z grupy B niacyna (B3),witamina B12 ,kwas pantotenowy(B5),kwas foliowy(B9), czy aminokwasy takie jak lizyna.7 trendów w zdobieniu paznokci - Kobieta w INTERIA.PL

Ale co z głośnym tytułem tego artykuły?

Rosnące paznokcie jak szalone,czy to może być prawdą?

Tak !

Właśnie tak się dzieje u mnie,moje paznokcie rosną zdrowe,i dość szybko muszę je obcinać,dlatego że od lat uzupełniam niedobory witamin,i mikroelementów.

Oczywiście możecie tego dokonać zdrowym odżywianiem się,ale czy to jest takie łatwe skoro tyle kobiet ma z tym problemy.To co biorę od lat i polecam mojej rodzinie proszę o to link WITAMINY I MINERAŁY

ZASTOSUJ A EFEKTY BĘDĄ GWARANTOWANE,SAM SPRAWDZIŁEM NA SOBIE, JAK TEŻ WIELE OSÓB.

Przebudzenie kobiecości – odkryj w sobie piękno! Moja psychologiaWybrałem też specjalnie produkt,który jest jednym z najlepszych pod względem ceny i jakości na wzmocnienie włosów i paznokci sprawdź tutaj

Jeśli podoba wam się to co robię proszę:

POLUB

SUBSKRYBUJ 

POLECAJ

Good girl fotografie, zdjęcia stockowe, Good girl obrazy royalty-free






niedziela, 23 maja 2021

Dla zdrowia urody,i długowiecznośći.

 WITAMINA C

Witamina C - rola, działanie, niedobór, nadmiar - VisolvitWitamina o której można pisać pieśni pochwalne tak bardzo jest ważna w naszym organizmie.Brak tej witaminy prowadzi do śmierci ! Tak,tak-nie wierzysz? Jeśli są wśród was niedowiarki warto przypomnieć sobie historię o szkorbucie.Jednak warto wielokrotnie wracać do tego tematu,i przypominać o tym co się dzieje jeśli tej witaminy brak.Tutaj opisałem jej znaczenie dla zdrowia serca.Czy w dzisiejszych czasach wystarczy spożywać warzywa i owoce żeby uzupełnić niedobory witaminy C?Badania pokazują że z roku na rok spada wartość odżywcza warzyw,i owoców,a co za tym idzie zawartość witamin,i minerałów.Jest sposób żeby sobie z tym poradzić,wystarczy suplementować dobrej jakości witaminę C,najlepiej żeby stało się to nawykiem.Zawsze polecam witaminę C w proszku,ale nie każdy lubi taką postać,więc znalazłem świetny produkt bez sztucznych dodatków,i z bioflawonoidami.Witamina C 200 kapsułek

Allnutrition Vitamin C 1000 + Bioflawonoidy 200Kaps. - zdjęcie 1 Jeśli szukasz więcej ciekawych informacji na temat witaminy C przeczytaj to:Co łączy kolagen z witaminą C