NIEOCENIONA WITAMINA C
Co łączy Vasco da Gamę
z witaminą C?
Czy wiesz, kto i kiedy
odkrył witaminę C? Jakie środowiska przez setki lat borykały się ze
szkorbutem? Kto przeprowadził pierwszy test potwierdzający możliwość
wykorzystania witaminy C w tej przypadłości?
Trochę historii…
Znaczenie witaminy C było znane na długo przed jej odkryciem. Zarówno w starożytności, jak i na początku czasów nowożytnych szkorbut był plagą wśród marynarzy. Vasco da Gama podczas wyprawy dookoła przylądka Dobrej Nadziei stracił aż 67% załogi z tego powodu. W latach 1600 – 1800 szkorbut był przyczyną śmierci ok. 1 mln marynarzy. Masowe zachorowania na statkach wykańczały żeglarzy, pomimo że już pod koniec XVI w. zauważono, że owoce cytrusowe zapobiegają szkorbutowi. Jednak dopiero w 1747 r. James Lind wykonał pierwszy test kliniczny: podzielił marynarzy cierpiących na szkorbut na sześć grup i każdej podawał inne substancje, wykazując w ten sposób, że tylko grupa, która otrzymała duże ilości owoców cytrusowych powróciła do zdrowia. Do wyizolowania witaminy C doszło dopiero w 1928 roku przez węgierskiego lekarza Alberta Szent Győrgyi, który za swoje dokonania, 9 lat później, otrzymał Nagrodę Nobla.
Historia potwierdza, dlaczego witamina C stała się niezwykle cennym składnikiem odżywczym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz