niedziela, 24 lutego 2013

Witamina C

 NIEOCENIONA WITAMINA C
Vitamin C deployed in big doses to help treat coronavirus patients | South  China Morning Post

      Co łączy Vasco da Gamę

      z witaminą C?

Czy wiesz, kto i kiedy odkrył witaminę C? Jakie środowiska przez setki lat borykały się ze szkorbutem? Kto przeprowadził pierwszy test potwierdzający możliwość wykorzystania witaminy C w tej przypadłości?


Trochę historii…

Znaczenie witaminy C było znane na długo przed jej odkryciem. Zarówno w starożytności, jak i na początku czasów nowożytnych szkorbut był plagą wśród marynarzy. Vasco da Gama podczas wyprawy dookoła przylądka Dobrej Nadziei stracił aż 67% załogi z tego powodu. W latach 1600 – 1800 szkorbut był przyczyną śmierci ok. 1 mln marynarzy. Masowe zachorowania na statkach wykańczały żeglarzy, pomimo że już pod koniec XVI w. zauważono, że owoce cytrusowe zapobiegają szkorbutowi. Jednak dopiero w 1747 r. James Lind wykonał pierwszy test kliniczny: podzielił marynarzy cierpiących na szkorbut na sześć grup i każdej podawał inne substancje, wykazując w ten sposób, że tylko grupa, która otrzymała duże ilości owoców cytrusowych powróciła do zdrowia. Do wyizolowania witaminy C doszło dopiero w 1928 roku przez węgierskiego lekarza Alberta Szent Győrgyi, który za swoje dokonania, 9 lat później, otrzymał Nagrodę Nobla.

Historia potwierdza, dlaczego witamina C stała się niezwykle cennym składnikiem odżywczym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz