Brian Shilhavy - Health Impact News EditorSzwecja stała się pierwszym zachodnim krajem, który rozwija narodowy program dietetyczny, odrzucający popularne niskotłuszczowe dogmaty dietetyczne, na rzecz diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej. Zmiana w poradnikach dietetycznych nastąpiła po opublikowaniu wyników dwuletnich badań niezależnej Szwedzkiej Rady ds. Technologii Medycznej. Komitet przestudiował 16.000 badań opublikowanych do 31 maja 2013 roku.
Szwedzki doktor, Andreas Eenfeldt, który prowadzi najpopularniejszy blog o zdrowiu w Skandynawii (DietDoctor.com), opublikował niektóre fragmenty tych badań po angielsku:
Polepszenie wskaźników zdrowotnych podczas stosowania diety niskowęglowodanowej„Duże zwiększenie poziomu cholesterolu HDL („dobry cholesterol”) bez zaistnienia większych zmian w poziomie cholesterolu LDL („zły cholesterol”). Zarówno podczas umiarkowanej diety niskowęglowodanowej, podczas której przyjmuje się z węglowodanów mniej niż 40% ogólnie wchłanianej energii, jak i podczas ścisłej diety niskowęglowodanowej, gdzie węglowodany stanowią mniej niż 20% ogólnie wchłanianej energii. Co więcej, ścisła dieta prowadzi do uzyskania lepszego poziomu glukozy u ludzi cierpiących na nadwagę i cukrzycę oraz marginalnie zmniejsza poziom trójglicerydów”.
Dr Eenfeldt przedstawił także artykuł z lokalnej szwedzkiej gazety, opisującej odkrycia Komitetu:
„Masło, oliwa z oliwek, kremowa śmietana i bekon nie są szkodliwymi pokarmami. Wręcz przeciwnie. Tłuszcz jest najlepszą rzeczą dla ludzi chcących stracić wagę. I nie ma powiązania między wysokim poziomem wchłanianych tłuszczów i chorobami układu sercowo-naczyniowego. W poniedziałek, SBU, Szwedzka Rada ds. Technologii Medycznej zrzuciła informacyjną „bombę”. Po 2-letnim dochodzeniu, przestudiowaniu 16.000 badań, raport „Dietetyczne leczenie otyłości” zmienia konwencjonalne poradniki dla otyłych lub diabetyków. Przez długi czas system opieki zdrowotnej szerzył opinię, że należy unikać tłuszczów, głównie nasyconych oraz kalorii. W zamian system opieki zdrowotnej nakłonił diabetyków do jedzenia dużych ilości owoców (= cukier) i produktów niskotłuszczowych ze znaczną ilością cukrów lub sztucznych słodzików - ten ostatni jest niebezpiecznym bodźcem dla osób uzależnionych od cukru. Dieta niskowęglowodanowa (LCHF – niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa jest szwedzkim „wynalazkiem”) nie będzie już uznawana za szkodliwą, kłamliwą i zachcianką nie mającą podstaw naukowych. Raport drastycznie zmienia aktualne pomysły i doradza dietę niskowęglowodanową, wysokotłuszczową jako najlepszą broń przeciwko otyłości. Raport opracował komitet ekspertów składający się z 10 lekarzy - część z nich była sceptycznie nastawiona do diety niskowęglowodanowej na początku badań. Jednym z członków komitetu był Profesor Fredrik Nyström, z Linköping (Szwecja) – długotrwały krytyk diety niskotłuszczowej i zwolennik korzystnego działania nasyconych tłuszczów, pochodzących ze źródeł takich jak masło, śmietanka kremowa i bekon”.
Niektóre cytaty profesora Nyström’a przetłumaczone na angielski przez dr. Eenfeldt’a:
„Pracowałem nad tym tak długo. To wspaniałe uczucie mieć ten raport naukowy i wiedzieć, że sceptycyzm związany z dietą niskowęglowodanową wśród moich współpracowników znikł podczas pracy. Gdy wszystkie studia naukowe są podsumowane, rezultat jest niezaprzeczalny - nasz głęboko osadzony lęk przed tłuszczem jest kompletnie bezzasadny. Nie tyje się od tłustego jedzenia, tak samo jak nie dostaje się arterosklerozy od wapnia lub nie staje zielonym od zielonych warzyw.”
Nyström długo namawiał do znacznego zmniejszenia przyjmowania bogatych w węglowodany pokarmów zawierających duże ilości cukru i skrobi, w celu utrzymania zdrowego poziomu insuliny, lipidów we krwi i dobrego cholesterolu. To w praktyce oznacza unikanie cukru, ziemniaków, makaronów, ryżu, mąki pszenicznej, chleba, oraz użycie oliwy z oliwek, orzechów, masła, śmietany kremowej, tłustych ryb i tłustszych kawałków mięsa.
„Jeśli jesz ziemniaki, mógłbyś równie dobrze zjeść cukierki. Ziemniaki zawierają glukozę w łańcuchach, które w przewodzie pokarmowym zamieniane są na cukier. Taka dieta powoduje zwiększony poziom cukru we krwi, a później drastycznie zwiększa poziom hormonu insuliny.”
„Jest wiele mantr, które akceptujemy jako prawdy:
-„Kalorie to kalorie, bez znaczenia skąd pochodzą”
-„Wszystko zależy od balansu między pochłanianymi ilościami kalorii, a zużywanymi”
-„Ludzie są grubi, ponieważ zbyt mało się ruszają”
-„Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia”
Oczywiście to nie są prawdy. Tego typu nonsensy sprawiają, że ludzie z problemami wagowymi źle się czują sami ze sobą. Jak gdyby wszystko było spowodowane ich gorszym charakterem. Dla wielu ludzi większa ilość przyjmowanego tłuszczu oznacza, że czują się nasyceni, dłużej w takim stanie pozostają i nie muszą jeść co kilka minut. Z drugiej strony - nie będziesz czuł się nasycony po wypiciu Coli lub po zjedzeniu czegoś niemal beztłuszczowego, jak np. niskotłuszczowe jogurty owocowe pełne cukru. Pewnie, ćwiczenia fizyczne są wspaniałe pod wieloma względami, ale to od czego głównie zależy waga, to dieta.”
Co USDA* aktualnie koryguje w swoich przewodnikach?Literatura naukowa zawierająca opis niebezpieczeństw związanych z rafinowanymi węglowodanami i korzyści ze spożywania zdrowych tłuszczów pojawiała się przez dekady. Jednym z prawdopodobnych powodów, dla których te badania zostały przeprowadzone w Szwecji jest fakt, że wiele osób faktycznie przestrzegało zaleceń takich diet. Aktualnie w Szwecji około 14% populacji cierpi na nadwagę - w porównaniu - jedna trzecia populacji w USA.
Czy Stany Zjednoczone podążą za USDA i skorygują swoje poradniki dietetyczne? Raczej nie. Jak wcześniej wspomniałem w opublikowanym artykule You the Taxpayer are Funding the Agri Business Takeover of our Food Supply (Ty podatniku fundujesz Agro-biznesowi przejęcie naszych zapasów żywności), poradniki odżywiania USDA faworyzują mocno dotowane uprawy, takie jak: pszenica, soja i kukurydza. Polityka jest aktualnie zbyt silna w Stanach, by pozwolić na zmiany dietetyczne, prowadzące do zmniejszenia dochodów korporacji oraz ich produkcji taniego jedzenia dominującego światowe zapasy żywności.
Porady dotyczące diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej zaczęły się pojawiać w latach 20.XX wieku, gdy została rozwinięta idea diety ketogenicznej w Szpitalu John’a Hopkinsa. Była ona stosowana w leczeniu dzieci cierpiących na epilepsje, które nie reagowały na leki. Z nadejściem poradników dietetycznych USDA, zaczynając od raportu McGover’na w latach 70., gdzie tłuszcz został potępiony, system opieki zdrowotnej promował diety niskotłuszczowe. Można zobaczyć oryginalny materiał telewizyjny dotyczący tego raportu z 1977 roku w klipie na YouTube od The Fat Head.
W 2002 roku dziennikarz naukowy Gary Taubes rozpoczął pisanie o niebezpieczeństwach związanych z dietą wysokowęglowodanową i korzyściach diety wysokotłuszczowej. Jego praca została opublikowana zarówno w N.Y Times i Time Magazine. Artykuł miał tytuł „What If It Were All a Big Fat Lie!” („Co, gdyby to wszystko było jednym wielkim tłustym kłamstwem!”). Główny nurt mediów zakrywa prawdę o błędach niskotłuszczowej diety już od wczesnych lat 2000. A dr Atkins i jego niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa dieta, która istnieje od wielu lat, zbiera od tegoż czasu ogromne grono ludzi idących tym śladem. Różne formy tej diety istnieją dzisiaj w Stanach, lecz wciąż są uważane za skrajne i ekstremalne. Dieta ta jest ciągle atakowana przez rząd i system medyczny, mimo że firmy farmaceutyczne spieszą się z patentowaniem leków naśladujących efekty ketozy w diecie, głównie podczas leczenia raka, co jest największym rynkiem udziałowym dla firm farmaceutycznych.
Podczas gdy Szwedzi poczynili ogromny krok naprzód, postępując zgodnie z zaleceniami komisji, która przestudiowała 16.000 badań i potwierdziła naukowo to, co istniało od wielu lat, nikt nie spodziewa się, żeby Stany Zjednoczone miały zrobić cokolwiek podobnego w najbliższym czasie.
To zależy od Ciebie, czy zrobisz własne badania, by zrozumieć PRAWDZIWE fakty o zdrowej diecie.
USDA - odpowiednik polskiego ministerstwa rolnictwa
tłumaczenie: Eryk Henne
źródło:
http://healthimpactnews.com/2013/sweden-becomes-first-western-nation-to-reject-low-fat-diet-dogma-in-favor-of-low-carb-high-fat-nutrition/ Czy Polska nadąży, czy znów będziemy mądrzy "po szkodzie"? Przecież Polak - dr Jan Kwaśniewski - przekonuje do wysokotłuszczowej, niskowęglowodanowej diety od ponad 40 lat!