„Żelazne” zdrowie
Dlaczego często ulegamy mylnemu wrażeniu, że jakaś witamina lub składnik mineralny pełni w organizmie tylko jedną, wybraną funkcję. Witamina D przez długi czas łączona była jedynie z rozwojem układu kostnego, a żelazo
było uważane za składnik potrzebny jedynie do produkcji krwi. W
rzeczywistości nasz organizm to skomplikowany system, który potrzebuje
wielu składników odżywczych do zachodzących w nim procesów. Przyjrzyjmy
się zatem bliżej jednemu z niezbędnych nam mikroelementów, jakim jest żelazo!
Jak
już wspomniano pomaga on w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i
hemoglobiny, ale nie tylko. Bierze udział w transporcie tlenu w
organizmie oraz wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Dba
również o metabolizm energetyczny i pomaga w utrzymaniu właściwych
funkcji poznawczych. To także składnik mineralny zmniejszający uczucie
zmęczenia i znużenia oraz odgrywający istotną rolę w procesie podziału
komórek. Jest więc niezwykle ważny, a jak pokazuje Światowa Organizacja Zdrowia na jego niedobór zaledwie w USA i krajach Europejskich cierpi już blisko 2 miliardy ludzi.
Bardziej narażone na niedobory żelaza są kobiety w wieku rozrodczym, z powodu regularnej utraty krwi podczas menstruacji.
Badania wykazują również, że około 30-40% ciężarnych ma niedobory żelaza, co gorsza wiele z nich zachodzi w ciążę ze zbyt niskim jego poziomem w organizmie.
Jego niedobór może wystąpić także u niemowląt karmionych piersią, jeśli matka nie dostarcza odpowiedniej ilości żelaza wraz z dietą.
Porównując z kolei wyniki badań dzieci, u których poziom żelaza był prawidłowy z dziećmi, u których wykazano niedobór, stwierdzono że dzieci z niedoborem żelaza
gorzej radziły sobie z wystąpieniami publicznymi, a także słabiej
wypadały w testach sprawnościowych i umysłowych, a nawet posiadały
niższy iloraz inteligencji oraz problemy z zachowaniem, które
utrzymywały się mimo zniwelowania niedoborów.
Powyższe fakty rzucają nowe światło na problem niedoborów żelaza. Niedostateczna ilość żelaza w diecie wpływa nie tylko chwilowo na kondycję organizmu, ale może mieć wpływ na przyszłe zdrowie. Warto więc zwracać dużą uwagę na dostarczanie odpowiedniej jego ilości każdego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz